Wat is autisme?
Autisme is een ernstige ontwikkelingsstoornis. Autisme is niet te genezen en daardoor een levenslange handicap. Tegenwoordig spreken we over autismespectrumstoornissen. Hieronder vallen het klassiek autisme (of autistische stoornis), de stoornis van Asperger en de stoornis PDD-NOS. Wij zullen in zijn algemeenheid steeds van autisme spreken. Volgens de laatste onderzoeksgegevens komt autisme bij 1 op 100 personen voor.
In Nederland is inmiddels uitgebreide ervaring in het herkennen, diagnosticeren en begeleiden van kinderen met autisme en het begeleiden van de ouders en de familieleden. Kinderen met autisme worden geholpen met (soms intensieve) therapie en aangepaste schoolprogramma’s. Ouders en familieleden kunnen vaak voorlichting en begeleiding krijgen. Kinderen met autisme zijn net zo verschillend als gewone kinderen, het is dan ook altijd weer een zoektocht wat een kind nodig heeft aan hulp en begeleiding.
De soms ernstige gedragsproblemen kan het samenleven met een kind met autisme tot een zenuwslopende beproeving maken en ouders en familieleden tot wanhoop drijven. In Nederland bestaat dan de mogelijkheid tot een (tijdelijke) opname van het kind voor observatie, therapie en begeleiding van het gezin. Een andere mogelijkheid is dat het kind met enige regelmaat terecht kan in een logeerhuis. Hoewel ook in Nederland de zorgprogramma’s niet altijd optimaal zijn, kunnen ouders wel veel hulp krijgen.
Voorlichting over autisme aan ouders en de omgeving (school, familieleden) van het kind, gezinsbegeleiding, praktische hulp, psycho-educatie en behandeling van het kind, zijn altijd noodzakelijk. Meer over autisme kunt u vinden op deze websites:
http://www.autisme.nl/
http://www.leokannerhuis.nl/autisme/wat-autisme
.Twee korte films over autisme:
Bron figuur: http://gedragsproblemenindeklas.nl/gedrags-en-ontwikkelingsstoornissen/ass/