Eindelijk weer bericht uit Cusco
Beste vrienden en belangstellenden,
Eindelijk dan weer een bericht uit Cusco! Ik schrik ervan als ik zie hoe lang het al weer geleden is… er is dan ook zoveel gebeurd…
Deze zomer is Lindy Vermunt, een psycholoog die bij Abrazos graag vrijwilligerswerk wil doen, twee maanden geweest om de auxiliars wegwijs te maken met de Wechsler Non Verbal. Lindy heeft voor vertrek uitgebreid met Marian Hansen, gz- psycholoog gesproken. Zij hebben samen onderzoek gedaan naar een geschikte test voor hier. Na overleg met Pieter de Nijs, Kinder- en Jeugdpsychiater bij het Sophia Erasmus MC bleek dat de WNV speciaal ontwikkeld is voor allochtone, dove en slechthorende kinderen en kinderen met autisme.
Het is een nonverbale test naar de cognitieve mogelijkheden van kinderen. Het was een hele uitgave, maar het bestuur van Abrazos besloot dat het noodzakelijk is deze test aan te schaffen voor het werk in Cusco. En mede door jullie goede gaven hebben we deze aankoop kunnen doen!
Het was nog een heel avontuur om de test in Peru te krijgen, ik zal jullie de details besparen, maar ik kan jullie wel vertellen dat Beja in Nederland twee werkdagen bezig is geweest om de Wechsler op reis te krijgen en te houden… Vervolgens heeft het een week geduurd voor hij hier door de douane mocht… Pas nadat ik mijn hele repertoire aan overtuigingskracht, van onderdanig tot heel boos worden en huilen!, uit de kast had gehaald, kreeg ik hem uiteindelijk mee. Maar… “ieder nadeel heb zo zijn voordeel” en spreek ik sindsdien direct met de directeur van DHL – Cusco… Altijd handig, hier en daar wat connecties! Daarna begon het keiharde werken voor Lindy en mij, de handleiding omzetten in het Spaans en een bijscholing opzetten. Maar het is gelukt, na 2 maanden intensief aan de slag geweest te zijn, zijn de auxiliars in staat om een goede IQ-bepaling af te nemen.
In een aantal nieuwe gezinnen begonnen met observeren, waarvan de eerste keren toch altijd weer erg indrukwekkend zijn. Soms moet ik toch wel heel erg wennen aan de manier van wonen, de sfeer in een huis, de reuk en de gewoontes. Als je dan bedenkt dat je als kind met autisme daarin moet leven……. Ronaldo bijvoorbeeld, 9 jaar oud en naast zijn verstandelijke handicap ook autisme. Hij heeft zo zijn ritueeltjes en patronen. Als er kleren zijn gekocht als een stelletje bij elkaar, is het echt niet mogelijk om dit een keer anders te combineren. Shirt, broek en schoenen, alles hoort voor eeuwig zo bij elkaar. Zo kan hij thuis niet in schooluniform lopen, kan hij niet ergens anders uit de schoolbus stappen omdat dit vandaag even wat handiger is.
Ronaldo heeft heel veel behoefte aan duidelijkheid en om dit te krijgen vraagt hij, herhaalt hij zijn vragen en…na 10 minuten begint het hele rijtje vragen weer opnieuw. Geef niet een keer een ander antwoord want hij raakt in paniek en begint weer opnieuw met al zijn vragen. Hij is er echt heel druk mee!
Voor ouders, die alletwee werken als freelance gidsen, erg lastig om deze duidelijkheid te geven. Peru is nu eenmaal niet het land van lange termijn planning. Vaak gaat vader ’s ochtends weg en weet hij echt nog niet wanneer hij terug komt. Ronaldo raakt dan helemaal van streek.
Ik heb heel veel respect voor het engelengeduld van moeder om iedere keer weer alle vragen te beantwoorden.
Cusi (auxiliar) is inmiddels begonnen bij Ronaldo met picto’s en een kalender. Erg leuk om te zien dat Cusi ineens zo duidelijk kan zijn en regels kan stellen… “Ja Wil, ik moet wel! Hij loopt me gewoon omver als ik niet zo doe”.
En dat is ook “letterlijk” zo, want Cusi is, voor hier, heel klein en Ronaldo heel groot! Cusi doet het goed, Ronaldo leert heel snel en begint helemaal te stralen als zij binnen komt. Ouders zien het effect en gaan proberen om met een dagschema te werken. Dat wordt nog een hele klus voor ze, het is een hele grote verandering voor hun manier van leven.
Deze zomer heb ik ook bezoek gehad van Rene Mens. Rene is vrijwillig adviseur van Abrazos en heeft geholpen een vertaalslag te maken om meer ter plekke als organisatie ingeburgerd te raken.
1 september is ons team uitgebreid met Marichely, een psycholoog met al de nodige werkervaring. Ik heb haar leren kennen tijdens mijn werk op de school Pukllasunchis. Samen met haar heb ik daar de ouderavonden georganiseerd en heb ik vele bijscholingen gegeven voor alle leerkrachten van deze school (700 leerlingen).
Ze is zeer geïnteresseerd in autisme en leergierig, ik denk een goede collega om Abrazos te professionaliseren en te laten groeien.
Binnenkort gaan we in gesprek met een psychiater in Cusco. Als alles doorgaat hebben we in oktober ons eigen Diagnostisch Team!
Samen met Titus en Rene ben ik al enige tijd druk bezig met een meerjarenplan,met Beja en Marian een zorgprogramma op papier gezet en overeenkomstige tijdsplanning. We hopen op deze manier meer duidelijkheid te kunnen geven over onze visie, doelstellingen en beter inzicht in de planning hiervan. Marianne Mens-Stuart heeft dit jaar, als vrijwilliger, de boekhouding op zich genomen. Zij is samen met
een accountant de officiële jaarafrekening aan het afronden. Zodra deze klus geklaard is, vermelden we hem op de website.
Het inhoudelijk team is uitgebreid met drie deskundigen, nl. Jolyn Schoneveld, pedagoog, Roosemarijn Wasseveld,psycholoog en Yvonne van Nijnatten, orthopedagoog en maatschappelijk werker. Zij zijn werkzaam bij Bureau Jeugdzorg en het Leo Kannerhuis in Arnhem. Samen met Marian en Beja is er een weekschema voor consultatie en advies.
Het is en blijft heel druk en vooral ook erg leuk om alles zo te zien groeien en ontwikkelen. Ik voel me hier nog steeds zeer op mijn plaats en ben blij dit werk te kunnen doen.
18 december kom ik weer naar Nederland om naast familiebezoek, wervingspresentaties te doen.
Tot zover en tot de volgende keer! un abrazo
Willeke